bg
Siirry sisältöön

Repoveden retkeilykartta on tuorein ja ajantasaisin Tervarummun suunnittelema ja tuottama kartta Repoveden kansallispuistoon ja sen lähialueisiin. Kartta sisältää virallisten Metsähallituksen kohteiden lisäksi myös opastusta omatoimisille retkeilijöille. Miellyttävä metsäkokemus syntyy hienoista elämyksistä luonnossa ja ne syntyvät silloin kun jokainen osaa toimia oikein. 

Uudelle kartalle olemme opastuksellisesti nostaneet myös mielenkiintoisia uusia kohteita sekä tärkeitä huomioita, joihin jokaisen kävijän kannattaa paneutua. Seuraavassa keskeisimmät nostot:

Metsät uudistuvat

Repovedellä metsät ovat olleet lähes koko 1900-luvun vahvasti metsätalouden käytössä. Kun ensimmäisiä suojelutoimenpiteitä aloitettiin 70-luvun lopussa, metsät jäivät hoitamatta ja hiljalleen niistä muodostui ylitiheitä, yhden puulajin puupeltoja, joissa lajisto ei ole monimuotoista. Ennallistamispoltolla on tavoitteena rikkoa puupeltomaisuutta ja palauttaa metsiä luonnontilaiseksi. Palaneen metsän muuttumista takaisin luonnontilaiseksi on vuosien saatossa mielenkiintoista seurata. Ensin alueelle tulevat erilaiset heinäkasvit ja hyönteiset, myöhemmin varvut, puuntaimet ja linnut. Eri vuosina tehtyjä polttoalueita voi lähteä bongaamaan Repovedeltä. Kartalle on merkitty eri ennallistamispolttoalueet vuosilukuineen.

Reitit rattaille

Pyörillä kulkeville välineille kuten lastenrattaille soveltuvat sisääntulot ovat Saarijärvi ja Tervajärvi. Saarijärveltä pääsee helppokulkuista huoltouran pohjaa pitkin Olhavalle ja Karhulahteen. Tervajärveltä puolestaan pääsee huoltouraa pitkin Kuutinkanavalle Saakka. Molempiin reitteihin mahtuu muutama tiukka mäki. Tervajärveltä lähtevälle reitille osuu myös helposti saavutettava Talas, jossa on matala hiekkapohjainen luonnonranta.

Kunnioita yksityisyyttä

Kotirauha on yksi perusoikeuksista ja meistä kukaan ei halua, että sitä rikotaan. Kansallispuiston sisällä on useita yksityisiä mökkejä ja varauskämppiä piha-alueineen, joissa on voimassa kotirauha eikä niillä liikkuminen ole sallittua ilman lupaa. Myös silloinkin, kun asukas ei ole paikalla. Repoveden reitit kulkevat niin, että et eksy kotirauhan piirissä oleville alueille vahingossa. Repoveden kodat on sijoiteltu reiteille, mutta ne on rajattu aidoin. Kotia koskevat samat säännöt yksityisyyden kunnioittamisesta.

Tulen tekeminen ja tulipaikat

Lähtökohtaisesti avotulen tekeminen vaatii aina maanomistajan luvan. Repoveden kansallispuistossa avotulen tekeminen on sallittua vain merkityillä tulipaikoilla. Muista aina lähtiessäsi tarkistaa voimassa olevat varoitukset, sillä avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. 

Koirat kansallispuistossa

Repovesi on suosittu retkikohde koiruuksien kanssa. Kansallispuistossa koira tulee olla aina kytkettynä riippumatta koiran kuuliaisuudesta, koosta tai rodusta. Tällä säännöllä on sekä luonnonsuojelullinen ulottuvuus että turvallisuusulottuvuus. Repoveden upealla suojelualueella on runsaasti pesiviä lintuja ja muita eläimiä ja näiden suojelu kuuluu jokaisen ulkoilma-aktiivin vastuulle. Repovedellä on myös käärmeitä ja maa-ampiaspesiä, joita koira ei osaa varoa aiheuttaen merkittävän vaaratilanteen sekä itselleen että omistajalleen. Tämän lisäksi irallaan oleva koira voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta sekä aikuisissa että lapsissa, mikäli eivät ole tottuneita koiriin. Ja muista, koiran jätökset tulee siirtää aina pois poluilta jotta eivät tartu kengänpohjiin.

Lataa Repoveden kartta laitteellesi tai tulosta

Lataa tästä:  RepovedenRetkeilykartta-A3-27072018.pdf

Kartan tyyppi: Maastokartta
Koko: A3 (420 mm x 297 mm), toimii myös A4 tulosteena
Suunnittelu ja toteutus: S. Hänninen
Päivitetty: 27.7.2018
Tiedosto: PDF, koko 14,2 Mt

Sisältää Maanmittaulaitoksen maastotietokannan 07/2018 aineistoa. (Lisenssi)
Karttaikonit S. Hänninen, mapicons.mapsmarker.com ja flaticon.com

© Repovalkea Oy / Tervarumpu

Takaisin ylös